Makanan Kegemaran



CHAR KUEY TEOW PULAU PINANG:












BAHAN-BAHAN:
1 kg.  kuey teow.
7 biji telur.
300gm taugeh.
250 gm daun kucai
1 kilo udang besar segar bersaiz “ A”.
250 gm Cili Boh.
5 ulas bawang putih (kupas kulitnya dan ditumbuk kasar/crush dan masukan dalam cili boh).
1 cup minyak masak.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Bersihkan udang. Jangan buang kepala dan kulit. Cuma gunting sesungut dikepalanya.
2. Daun kucai dibersihkan dan potong sepanjang 1 inci. Taugeh dibasuh bersih.
3. Panaskan kuali dengan api yang kuat, apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam alam sebuah bekas asing. Kuali yang bertangkai kayu amat sesuai untuk menyediakan resepi ini.
4. Panaskan kembali kuali dan masukkan 1 sudu kecil cili boh (kepedasan terpulang pada rasa anda) bersama bawang putih yang telah hancurkan ke dalam cili boh – minyak gorengan udang mencukupi untuk gorengan seterusnya.
5. Masukkan secekak kuey teow, taugeh dan sedikit daun kucai. Jangan biarkan taugeh dan kucai anda melecur dalam proses ini. Masakan  perlu pantas dengan api dapur yang keras 3-5 saat sudah memadai. Masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia. Masukkan udang yang tersedia goreng ke atas kuey teow anda. Boleh guna cili jeruk untuk menambahkan kelazatan.









Laksa Singapore





Bahan Kuah (anggaran 10 org makan)


2 labu bawang holland
6 ulas bawang putih
2 sudu makan udang kering-rendam ngn air panas
3 sudu Cili Boh
2 sudu makan ikan bilis

2 inci halia

2 inci lengkuas

Kisar suma bahan diatas, tumis guna minyak secukupnya hingga garing. Kemudian, masukkan:
serai yang telah di ketuk2
4 cawan air
2 tin santan
5 keping asam gelugor
Sedikit  garam, gula, dan sedikit perasa atau  kiub ayam sikit. tunggu mendidih, kacau2 selalu, kemudian, masukkan :

2 batang bunga kantan
segenggam daun kesum..

Akhirsekali , masukkan :
500 gm udang,. Kacau2 sebentar.

*Sediakan bahan laksa :
500gm spagetti, rebus, letak  olive oil sikit
,tauge,
timun, hiris nipis
bawang goreng
daun bawang
isi ayam siat2
daun kesum hiris halus














Masakan Emak la tiada tandingan


Muuaahhhhh.....
Masakan emak ni kalau seminggu tak kena hilang selera makan saya tau, lagi-lagi asam pedas ikan parang emak...peeehhh. mengancam













Tiada ulasan:

Catat Ulasan